tiistai 17. huhtikuuta 2012

Kesäinen tuulahdus viikonloppuna?

Huhtikuun alku sangen kolea

Kylmää idässä ja pohjoisessa
Yleissäätilanteessa tapahtui dramaattinen muutos maaliskuun viimeisinä päivinä, kun pitkään Brittein saarilla vallinnut korkeapaineen alue antoi periksi ja teki muutoksen Skandinaviassa kauan jatkuneisiin lauhkeisiin länsi- ja luoteistuuliin. Ohessa olevasta hahmotelmastani nähdään, että matalapaineet kulkivat suhteellisen eteläistä reittiä ja mahdollistivat hyvinkin kylmän ilman purkaukset pohjoisesta laajalti koko Skandinaviaan ja Venäjälle. Keskisessä Euroopassa lämpötilapoikkeama ei ole ollut suuntaan eikä toiseen radikaali, mutta esimerkiksi läntisimmässä Afrikassa, Lähi-idässä ja osassa koillista Afrikkaa on ollut ajankohtaan nähden hyvinkin korkeita lämpötiloja.




Lunta vielä paikoin runsaasti erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa

Etelä- ja länsirannikko olivat onnekkaita, sillä lumet ehtivät sulaa ennen maalis-huhtikuun vaihteen kylmää purkausta kokonaan, mutta huhtikuun alkupävinä uusi lumipeite valtasi jo lumettomat alueet. Lumipeitteen määrä on huhtikuun alkuna kasvanut laajalti koko Pohjois-Suomessa, sillä päivisinkin ollaan monin paikoin pysytelty pakkasen puolella. Etelämpänä sentään päivisin ollaan olta selvästi plussan puolella, joten lumipeite on sulanut hitaasti mutta varmasti. 
Lumitilanne 17.4. (kuva: Ilmatieteen laitos)
Tällä hetkellä tilanne on se, että etelärannikolla sekä maan läntisimmässä osissa maa on lumeton, mutta mitä idemmäs ja pohjoisemmas mennään, sitä paksummat nietokset. Esimerkiksi Jyväskylässä aamun lumitilanne oli n. 30 cm (normaalitilanne tähän aikaan vuodesta n. 10 cm), Oulussa 46 cm (norm. 15 cm) ja Sodankylässä 79 cm (normaalitilanne n. 45-50 cm).

Lumien sulamista näillä alueilla ovat hidastaneet pakkasyöt, suhteellisen alhaiset päivälämpötilat (auringon säteilyä karkaa sitä enemmän, mitä lumisempi pinta) sekä matalapaineiden sateiden olomuodot ovat olleet useina päivinä lunta tai räntää.

Lumet ovat sulaneet ajankohtaan nähden normaaliin tahtiin Etelä- ja Länsi-Suomessa lukuun ottamatta Keski-Suomea, mutta monin paikoin Itä- ja Pohjois-Suomessa sulaminen on edellisvuosiin nähden ollut huomattavan hidasta. Yleensä kun maksimilumipeite määrät koetaan maalis-huhtikuun vaihteessa Pohjois-Suomessa, niin siellä lumipeite on jatkanut kasvamistaan aina huhtikuun puoliväliin saakka.

Keskimäärin lumipeite katoaa etelärannikolta maalis-huhtikuun vaihteessa. Esimerkiksi Helsinki Kaisaniemessä keskimäärin vuosina 1981-2010 maa on ollut lumeton huhtikuun 5. päivään mennessä. Tänä vuonnahan maa oli käytännössä lumeton jo lähes pari viikkoa normaaliajankohtaa aiemmin. Kun tutkitaan tilannetta Jyväskylässä, niin siellä keskimäärin maa on lumeton huhtikuun 22. päivään mennessä. Tällä hetkellä lunta on tosiaan vielä 30 cm. Täten näyttäisi siltä, että Jyväskylässä mentäneen ainakin viikon verran ohi normaalin sulamisaikataulun ja verrattuna eteläisimpään Suomeen ero on peräti kuukauden verran tänä vuonna. Sodankylässä puolestaan lunta on tällä hetkellä noin 80 cm, joka on kyllä kolmasosan normaalimäärää enemmän. Sieltä lumet keskimäärin häviävät 14.5. Selvitin mielenkiinnon vuoksi ääriajankohdat lumensulamisille myöhäisimmillään:

Helsinki Kaisaniemi 5.5.1941
Jyväskylä 13.5.1944
Sodankylä 30.6.1996

Sodankylässä pahimmillaan lunta on ollut vielä maassa siis juhannuksen jälkeenkin!

Viikonloppuna tai viikonvaihteessa mahdollisuus kesäiseen tuulahdukseen

Lämpötilat 17.4.2012 klo 15 (kuva: Wetterzentrale)
 Lisäsin tähän mukaan lämpötilakuvan Euroopan alueelta tiistai-iltapäivänä. Tästä nähdään hyvin tämän hetkinen tilanne: sää on varsin koleaa erityisesti Skandinaviassa ja Baltiassa sekä myös suuressa osassa Ranksaa ja Saksaa. Näillä alueilla on saatu myös runsaita sateita. Kylmin kolkka lienee Suomi, jossa maksimilämpötilatkin ovat jääneet tänään vain +5 asteeseen ja laajalti Skandinavian pohjoisimmat osat ovat olleet pakkasella. Mutta katsokaapa Venäjän lämpötiloja Suomen korkedella! Siellä näkyy esimerkiksi Sodankylän korkeudella 12 asteen lukemaa ja Etelä- ja Keski-Suomessa olisi päästy parhaimmillaan 20 asteen kieppeille, jos samainen ilmamassa olisi vyörynyt Suomeen asti. Tämä ilmamassa on peräisin jo sangen lämpimältä Aasian mantereelta, Afganistanista ja Pakistanista saakka.

Sunnuntain lämpötilaennusteet
Lauantain kuluessa Suomeen noussee runsaita sateita eteläkaakosta, jotka liikkuvat sunnuntaihin mennessä Pohjois-Suomen riesaksi ja siellä on paikoin tiedossa runsaasti lisää uutta lunta tai räntää. Jo lauantaina on mahdollista, että eteläisimmässä Suomessa päästään yli 10 asteen, mutta mikäli sunnuntaina aurinko pääsee näyttäytymään epävakaasta ilmamassasta huolimatta, ei ole täysin mahdotonta, että osassa eteläisintä ja kaakkoisinta Suomea päästään 20 asteeseen. Lämpimän ilman kieleke on kuitenkin pieni Suomen päällä: Keski-Suomessa maksimit lienevät 10 asteen vaiheilla ja koko Pohjois-Suomessa on kyllä hyvin koleaa. Toisaalta voi myös käydä niin, että suluissa olevat lämpötilat toteutuvat Etelä- ja Keski-Suomessa, mikäli lämmin ilmamassa jääkin Suomen kaakkoispuolelle ja sää pysyy epävakaisena sunnuntainakin. Viikonlopun jälkeenkin säätilanne pysyy mielenkiintoisena, sillä Suomen itä- ja kaakkoispuolella tulee majailemaan ensi viikollakin lämmintä ja kesäistä ilmaa, mutta toisaalta todennäköisemmältä skenaariolta näyttää se, että Suomi kuuluu epävakaisempaan ja viileämpään vyöhykkeeseen. Tämä tarkottaisi sitä, että valtaosassa maata saataisiin tyytyä 5...9 asteen päivälämpötiloihin ja sää pysyy verrattaen pilvisenä ja sateisena.


Ei kommentteja: